De accordeonlening is een leningsvorm, die meer en meer in opgang komt door de aantrekkelijke vorm bij de huidige lage rentevoeten (zie ook de huidige referte index).

Het principe van dit leningtype is om schommelingen in de variabele rentevoet te gaan opvangen.

De accordeonlening is een jaarlijks variabel woonkrediet, waar ipv. de afbetaling, de looptijd variabel wordt. Bij een dalende/stijgende rentevoet zal het afbetalingsbedrag dus gelijk blijven, maar zal de looptijd verkorten/verlengen tot een maximale termijn (meestal 60maanden of 5 jaar).

Bij de huidige lage referte-index van de jaarlijks aanpasbare rentevoet, kunnen we dus veronderstellen, dat een pas afgesloten accordeonlening de maximale verlenging van 5 jaar, waarschijnlijk niet zal kunnen ontlopen. Wanneer men echter naar de rentevoet kijkt tov. de normale vaste rentevoet, zal dan kunnen vaststellen, dat de accordeonformule interessanter kan zijn dan het nemen van een vaste rentevoet op dezelfde termijn.
Risico’s
business

Belangrijk hierbij is echter om na te gaan hoe en wie het risico wordt opgevangen van deze accordeonformule. Men kan namelijk zelf ook zien, dat de looptijd maar een gegeven aantal maanden maximaal kan verlengen en dat het risico bestaat, dat er zo op het einde nog steeds een niet afbetaald bedrag zal achterblijven, door zeer sterk stijgende rentevoeten. Naar gelang de financiƫle instelling en het type van accordeonlening wordt dit risico door de financiƫle instelling of de lener gedragen.

Een voorbeeld van een goede accordeonformule is BNP Paribas Fortis, waarbij zij het risico dragen voor een eventueel achterblijvend leenbedrag na het aflopen van de maximale looptijd.

Tags: , , , , , , , ,