Naast het kopen van een huis via een immokantoor of particuliere uit de hand verkoop, is er natuurlijk ook de mogelijkheid om een huis of appartement aan te kopen via een openbare verkoop.

Sinds 1 januari 2010 is het systeem van de openbare verkopen grondig gewijzigd en is het oude systeem met 2 zitdagen en het plaatsen van verdieren verleden tijd.

Een openbare verkoop wordt nu op 1 zitdag gehouden, maar er is steeds de mogelijkheid dat er wordt beslist dat er “recht op hoger bod” is. Tijdens de 1ste zitdag heeft de verkoper de volgende molgeijkheden:

  • 1. De eigendom toe te laten wijzen aan de hoogste bieder.
  • 2. De eigendom in te houden en niet te verkopen. De verkoper dient hiervoor geen verantwoording te geven.
  • 3. De eigendom toe te wijzen aan de hoogste bierder, maar met de voorwaarden dat het recht van hoger bod niet wordt uitgeoefend in de volgende 15 dagen.

Recht van hoger bod

Wanneer er de mogelijkheid is van een “recht van hoger bod”, dan hebben alle belangstellenden 15 dagen de tijd vanaf de zitdag om een hoger bod uit te brengen bij de verkopende notaris.

Dit hoger bod moet minstens 1/10de bedragen van de prijs va de 1ste zitdag (met een max van 6200€). Dit hoger bod dient met een cheque bij de notaris vastgelegd te worden.

Indien een hoger bod binnen de 15dagen bij de notaris is binnengekomen, komt er een bijkoemnde zitdag waarop de eigendom definitief wordt toegewezen.

tip:
Indien je belangstelling hebt in het plaatsen van het recht van hoger bod, kan je steeds 13-14 dagen na de zitdag de notaris hiervoor contacteren. Als er dan al iemand anders het recht van hoger bod heeft geactiveerd, dan dien jij de cheque van het hoger bod niet meer te gaan voorzien.

Tags: , , , , ,