Lenen is niet altijd even goedkoop, en zeker ook niet altijd even verstandig. Als u er zeker van bent dat lenen de beste optie is, staat u voor een nieuwe vraag. Welke lening past bij mij?

Voor de consument zijn er in principe twee vormen van lenen die we gaan bespreken:
– Persoonlijke lening
– Doorlopend krediet

Persoonlijk krediet
Een persoonlijke lening is aantrekkelijk als u krediet nodig bent voor een eenmalige grote uitgave. Het kopen van een nieuwe auto of wasdroger is een goed voorbeeld. De rente die je moet betalen wordt op het totaal terug te betalen bedrag geteld. Zo weet je precies wat je moet terugbetalen, en hoe lang dat nog duurt. Eerder aflossen resulteert meestal in een boete. De duur van deze lening varieert tussen de 24 en 60 maanden.

Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is handig voor situaties waarvan u nog niet zeker weet welk bedrag u precies nodig bent. Er wordt een kredietlimiet met de verstrekker afgesproken. Een percentage van de kredietlimiet wordt elke maand terugbetaald. Ook als je minder geld opneemt, betaal je wel het afgesproken percentage op de kredietlimiet. Dit limiet is gebaseerd op het inkomen en de financiƫle lasten. Een doorlopend krediet is geen oplossing voor structurele financiƫle problemen. Een doorlopend krediet is ook niet geschikt voor eenmalige uitgaven, omdat de waarde van het product verminderd, terwijl de kosten van het krediet stijgen. Tussentijds aflossen en weer opnemen is binnen een doorlopend krediet, in tegenstelling tot een persoonlijk krediet, wel toegestaan.

Rente
De rente is meestal afhankelijk van uw inkomen. Als u een eigen huis bezit, en een hoog maandelijks inkomen heeft, is de kans groter voor de verstrekker dat u uw lening ook daadwerkelijk terug kan betalen. Hierdoor valt de rente soms lager uit. Starters hebben vaak te maken met een hogere rente vanwege de mindere zekerheid die de verstrekker geboden wordt.

Tags: , , , , ,