Wilt u gaan bouwen, verbouwen of een huis aankopen? Dan heeft u een woonlening of een hypothecaire krediet nodig. Maar wat komt er zoal kijken bij een woonlening, en wat zijn de voor en nadelen van een woonlening?

De woonlening
Een woonlening is geen hypothecaire krediet omdat er geen hypothecaire waarborg kan worden gegeven. Vaak wordt het geld geleend als extra lening naast hypothecaire lening om bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel te financieren. Omdat u investeert in uw ontroerend goed (bijvoorbeeld uw eigen huis) en deze als onderpand aanbiedt is deze woonlening goedkoper dan alle andere leningen zoals een persoonlijk krediet.

Wat komt er bij een woonlening kijken?
Als u een woonlening wilt aanvragen moet u eerst alle aanbieders gaan vergelijken. Er zijn een hoop Belgische kredietverstrekkers met allemaal verschillen. Vervolgens kan u gratis offertes opvragen bij de desbetreffende kredietverstrekker om vervolgens een keuze te maken. De meeste offertes kunt u gemakkelijk en vrijblijvend online aanvragen waarom er niet direct persoonlijke contact nodig is.

Waar u wel op moet letten is dat de bank of de kredietverstrekker aangesloten is bij het FSMA. Het FSMA is de Autoriteit voor Financiële Diensten en Marketen in België. Hierdoor bent u verzekerd dat u met een betrouwbare kredietverstrekker in zee gaat.

Voordelen en nadelen

  • Flexibele looptijden en korte periode terugbetalen
  • Goedkoop geld lenen doordat het ontroerend goed als onderpand kan dienen
  • Goedkoop omdat u het geld weer investeert in uw eigen ontroerend goed.

Nadelen:

  • Wordt niet aangeraden als u wilt gaan besparen op uw energie
  • Het is niet goedkoper als uw minder dan €12.500 wilt lenen
  • Risico’s met uw huis als onderpand.

Tags: , , , , , , ,